ВАСКО КРЪПКАТА

BLUES

BG

Васко Кръпката започва музикалната си кариера през 80-те години на XX век, свирейки като барабанист в група „Паралел 42“ в Скандинавските страни (1984 – 1986) и „Старт“ на Мими Иванова и Развигор Попов (1986 – 1989). През септември 1989 създава групата „Подуене блус бенд“, която е една от първите блус-формации в България. Песните му са повлияни от края на комунистическия режим. Така Васко се превръща в една от най-популярните фигури в България в началото на 90-те. Сред известните песни от началния период на групата са „Бюрократ“, „Слънчев бряг блус“ и „Комунизмът си отива“.

Участва в много митинги, барикади и други прояви за сваляне на комунистическия режим. Провежда турнета в България и чужбина, свири в Затвора в Бухово, в Зала 1 на Националния Дворец на Културата, от покрива на площад „Гарибалди“ в София, в мазето на театър „Ла Страда“, на барикадите в Дупница, на концерта по посрещането на Бил Клинтън в София, прави концерти за болни деца и домове за сираци, участва в шумни рокерски събори, на Super Blues Festival Bucurest '95 с хедлайнер Джон Мейъл, свири от покрива на движещ се автобус на „Фестивала на Таратайката“ в Пловдив, участва в Blues Fest Бургас , на бирени фестивали в София и др., в бирарията на Хайнекен в Амстердам, в училището за дипломати в Бон, в затвора в Кьолн, в Jazzgalerie Bonn и Jazz House Kansas City, Buddy Guy's Leggents – Chicago,. Има участия в цяла Европа, както и турне в Америка. Предстои му и турне в Австралия и Нова Зеландия.

През 2009 г. е хед-лайнер на фестивала „Blues Goes East“ в Карлсруе, 2014 CLUJ BLUES FEST и DANUBE JAZZ&BLUES в Румъния.

Две от песните на Васко Кръпката се изучават в учебници по музика „100 години Рокендрол“ и „Нека бъде светлина“.

На 24-ти май 2018 пет от текстовете на песни на Васко Кръпката, „Комунизмът си отива“, „Кучето на крайния квартал“, „Нека бъде светлина“, „Ден след ден“ и „Емигранти“ влизат в Библиотека на Конгреса на САЩ, в алманаха „Любослов“, годишник на българските писатели по в САЩ и по света.

© 2019 by Moxie.